The Gathering Technical blog

The Gathering Origins, LAN tech crew, og ranting

17 Oct 2018, by from Tech:Net

Da jeg i sin tid begynte å arrangere LAN for alvor var det 30-50 folk vi starta med. Hvis vi hopper over en gjesteopptreden på TG02 så var første gang BølerLAN i 2003. Jeg hadde akkurat flytta ut av Oslo, og det var aldri arrangert LAN på Bøler før. Selv om vi endte opp uten internett (ingen viste brukernavn/passord og slikt til ISDN-linken som fritidsklubben hadde) så er det et av de beste arrangementene jeg kan huske.

Å arrangere mindre parties var utrolig gøy, men å faktisk få tak i utstyr var ikke lett. Å finne ut hvordan man får fiksa internett på en pålitelig måte tok noen år – ikke fordi vi ikke klarte å sette det opp, men fordi vi måtte lære oss hvordan vi skulle snakke med ISP’er og sånt på et språk som nådde fram.

På TG er det helt motsatt. Vi har, sammenlignet med BølerLAN, en helt enorm skala. Vi har et par hundre svitsjer stående på et lager (!!! ikke i boden min, men et faktisk LAGER!), vi har eget crew som kan hjelpe med avtaler med sponsorer. Og vi HAR sponsorer! Vi har faktisk fiberkabler (!), vi kjører ikke DHCP-serveren fra privat-pc’en min. Vi har et eget crew som har ansvar for å frakte ting dit det skal når det skal være der. Vi har en helt annen hverdag enn stort sett alle andre dataparties/LAN i Norge.

Men hei, her er greia. Vi har også “jira” (prosjektstyringsverktøy), planlegging for TG19 som tar nærmere ett år. Egne tasks som går kun ut på å finne ut hvilke tasks vi faktisk har innen et gitt område. Vi får (muligens rettmessig) kjeft av folk som bruker begreper som “HMS” når vi gjør litt trygghetsmessig tvilsomme ting på toppen av høye ting (ahem, dette skal vi altså ikke gjøre). Vi må forholde oss til tollsedler. Mengden ting vi må TELLE før og etter hvert arrangement er i seg selv verdt å telle opp. Vi må koordinere når vi ruller ut svitsjer under opprigg så det ikke kolliderer med planene til de som rigger scena, de som rigger strøm eller de som skal henge opp et eller annet i taket. Det er i det hele tatt en helt annen greie å arrangere TG.

Men i helga skal i hvert fall jeg litt tilbake til røttene. I helga går spillexpo av stabelen på Lillestrøm, og underveis arrangeres “The Gathering: Origins” (https://origins.gathering.org/). Dette er det jeg vil kalle et “vanlig” LAN. Om du ikke har noe å bestille i helga så ta turen innom (Ser du dette Dawn? Får jeg pluss i margen nå for å reklamere litt?)! Størrelsen er vel kanskje 70 folk?

På teknisk har jeg med meg et par andre tg-folk. Vi skulle gjerne hatt ikke-tg-folk, men for meg var dette noe jeg bare gjør fordi noen spurte meg. Etter 16 år med dataparties med alt fra 30-40 deltakere til 5500+ så er det å gå “tilbake” til noe slikt ganske gøy.

At vi kan låne TG sitt utstyr fra KANDU hjelper selvsagt. Men så viste det seg at vi har jo også et ganske solid kontaktnett. Så når vi fant ut at vi kanskje trengte en firewall fordi vi (fortsatt) er litt usikre på om vi må kjøre NAT eller ikke, så spurte jeg litt rundt. Da viser det seg selvsagt at Harald (I Tech:Net og fra Fortinet), fantastisk som han er, har en gigantisk Fortigate-brannmur liggende hjemme – den vi etter planen skal bruke på TG19. “Og forresten, Kristian, så har jeg no fortinetsvitsjer også som fortigaten kan styre så slipper du konfe svitsjer?”. Ja ok, så vi har et lager fullt av svitsjer til TG, men det viser seg at HARALD har basically hele nettet vi trenger liggende klar til bruk hjemme så vi trenger ikke en gang låne fra TG/KANDU? Hva skjedde med tiden der jeg knappast klarte å oppdrive TP-kabler nok til et LAN!?

Men så prater jeg litt piss med Lasse da, og vi kommer – som vi ofte gjør – inn på dette med LAN. Og vi mimrer om gamledager og sånt. Jeg tenker at det er ganske gøy med slike små parties. Og han nevner noe for meg som jeg kanskje visste, men ikke har tenkt på: Det er parties som sliter med å skaffe tech crew der ute.

Folkens, dette må vi jo fikse!

Det er folk i detta landet som elsker å arrangere LAN og kan løse det aller meste. Det er folk som sitter med utstyr de VIL låne bort til LAN, fordi da kan de teste det litt. Og du har folk som ikke får tak i tech-crew til LAN?

Dette er jo for dumt.

Så, jeg vet ikke hvordan vi løser dette, men jeg kan jo bidra litt. Vi prøvde oss på tech-meetup SLACK, men det døde ut rimelig fort. Jeg orker ikke komme med et forslag på bedre kommunikasjonsplattform nå (Da er vi litt over i oppgaver som sorterer i “Jira”-paragrafen over i stedet for den morsomme paragrafen), så jeg foreslår heller:

Sliter du med å få tak i tech-crew til et LAN et eller annet sted? Sliter du med utstyr? Internett? whatever teknisk? Ta kontakt med oss/meg så ser vi om vi finner ut noe. Enten bare skriv en kommentar her, eller mail meg på kly@kly.no (eller ping meg på EFNet, jeg er kly, men svartid varierer veldig). Ikke noe høytidelig eller noe. Om e-post-boksen min eksploderer så går det bra.

Om noen andre har gidd nok til å sette opp noe for å løse og ønsker å spre det glade budskap så tar jeg gjerne å skriver om det her altså. Og/eller kommer med innspill. Personlig er jeg ingen facebook-bruker, så akkurat der melder jeg meg ut personlig (men jeg er en gammal gubbe i LAN-målestokk, så ikke la meg diktere løsning).

Om du er interessert i å hjelpe udefinerte LAN parties hvis det passer så kan du jo slenge deg på under i kommentarfeltet også?

Point being: Det er hjelp å få, om man spør! Vi suger bare på selv-organisering på tvers av LAN!

About

TG - Technical Blog is the unofficial rambling place for The Gathering.

Collaborators

nlogic logo juniper logo nextron logo fortinet logo telenor logo nexthop logo